wadwijs
dat je er bent!
 

Ons Onderwijs

Wij zijn een kleinschalige particuliere school waarbij het kind centraal staat
Kinderen mogen bij ons leren vanuit hun interesses: hun intrinsieke motivatie. Kinderen zijn van nature leergierig en nieuwsgierig. Bij ons zitten kinderen van de leeftijden 4 – 12 jaar door elkaar heen om met elkaar en van elkaar te leren. Wij kijken naar onderwijs volgens een holistisch wereldbeeld. Enkele belangrijke aspecten vinden wij vrijheid, spelen, ervaringsleer, natuur en dieren, zorg voor jezelf en elkaar. Ieder kind mag hier in eigen tempo leren en zijn eigen unieke weg gaan. Wij nemen geen toetsen af maar volgen elk kind individueel door middel van een portfolio. Wij streven ernaar veel uitstapjes te maken zodat de kinderen uitgedaagd worden en veel van hun omgeving leren, hierbij horen ook ondernemers uit de buurt. De ouderparticipatie is ook een belangrijk punt. Wij vinden het belangrijk dat er geen kloof bestaat tussen ouders en de school. Samen willen wij het beste voor de kinderen en wij geloven dat we dat met elkaar kunnen bereiken.

 

Intrinsieke motivatie
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Doordat we de kinderen van verschillende leeftijden door elkaar hebben leren zij niet alleen van elkaar, ook met elkaar. Het hoeft hierbij helemaal niet zo te zijn dat alleen de jongere kinderen van de oudere kinderen leren. Een jonger kind kan grote interesse hebben in een onderwerp en daar veel vanaf weten, waar een ouder kind van kan leren. Andersom is het natuurlijk ook zo dat oudere kinderen bepaalde vaardigheden misschien al wel hebben en daar de andere kinderen weer bij kunnen helpen als dit nodig is. Vaak vinden kinderen het prettig om van elkaar te leren en hoeven de begeleiders niet meteen in te springen. Daarnaast merken we dat kinderen van verschillende leeftijden in een setting als deze erg goed met elkaar op kunnen schieten. Wij kijken dan ook niet al teveel naar de leeftijden maar meer naar het individu. Leeftijd is uiteindelijk ook maar een getal, je bent zo jong of oud als je je voelt.

 

Kinderen leren door te doen
Denk maar eens aan het proces wat wordt doorlopen wanneer er een taart gebakken moet worden. Het lezen van het recept, het afwegen van het meel, het aflezen van de milliliters en het berekenen van de hoeveelheden. Dit zijn zomaar een paar dingen die wij als volwassene als heel gewoon beschouwen maar waar kinderen al een heleboel van kunnen leren. Zo zijn er tal van mogelijkheden om buiten de schoolbanken om te leren. Daarnaast is projectgewijs leren erg leuk. De kinderen kunnen van begin tot eind helemaal zelf bepalen hoe en wat zij leren en hoe zij dit willen presenteren aan de rest. Want het is natuurlijk super leuk om te laten zien wat ze allemaal hebben uitgezocht! Ze kunnen zelf uitzoeken met wie ze dit project willen aangaan, wat er gebeuren moet, wie welke taken krijgt, hoe het gepresenteerd gaat worden. Misschien wordt er een film van gemaakt, een vlog, een toneelstuk, een boek, een presentatie, noem maar op. Ze leren dus niet enkel de stof van hetgeen ze onderzoeken maar ze gaan het hele proces aan. Door deze ervaringen leren ze veel meer dan wanneer ze enkel de stof opzoeken in boeken of op het internet. 

 

Vrijheid en Spelen
Wij geloven dat vrijheid en spelen enorm belangrijke dingen zijn in het leven van kinderen (en volwassenen!). In de vrijheid en het spel kunnen kinderen zelf ontdekken wat zij nou echt interessant en leuk vinden. Wat drijft hun? Hier vinden we dan ook die intrinsieke motivatie weer terug. Maar ook het gewoon zorgeloos kunnen spelen is enorm belangrijk. Vrij spel en creativiteit gaan hand in hand. Daarom zijn wij ook veel buiten waar ze naar hartenlust kunnen bewegen. Wij hebben daarom ook geen standaard gym op ons programma staan omdat we veel buiten in beweging zijn. Beweging is waar wij de dag mee beginnen en onderdeel van onze dag. Ook via beweging of uitdagende spellen kan geleerd worden. Denk maar eens aan een letter speurtocht of een hindernisbaan met rekensommen.

 

Holistisch Wereldbeeld
Wij geloven dat het de essentie is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Daarom vinden wij de zorg voor jezelf, elkaar en de wereld ook erg belangrijk. Wij zijn een deel van het geheel en we zorgen daarom met elkaar, voor elkaar.

 

Loslaten van schoolse structuren 
De dagen bij ons zien er anders uit dan op een reguliere school. Wij werken niet met vaste programma's en thema's maar wij behandelen dat waar de kinderen om vragen. Het kan zijn dat het ene kind een hele periode is geïnteresseerd in paarden of het heelal, dan kunnen zij hiermee aan de slag. Wat ook goed mogelijk is, is dat de kinderen met elkaar een interessant onderwerp vinden en samen aan de slag willen. Wij kijken als begeleiders/coaches hoe wij dit voor iedereen, samen en individueel, kunnen begeleiden. Natuurlijk houden wij voor ieder individu een portfolio bij met resultaten die zij willen behalen en hebben behaald. Wij nemen verder geen toetsen af maar bekijken de doorlopende leerlijn van ieder kind.

 

Ouderparticipatie
Wij vinden het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij onze school. Heb je als ouders iets interessants in te brengen, misschien beroepsmatig gezien? Wij houden van actualiteiten en van échte mensen leren! Daarnaast vinden wij het fijn als ouders iets willen bijdragen in de school. Misschien ben je goed in handwerken, sport of kun je geweldig koken. Wanneer kinderen het fijn vinden dat hun ouders er in het begin wat langer bij zijn is dit geen probleem. Het belangrijkste is dat het kind zich fijn voelt want vanuit vertrouwen kunnen we prettig samenzijn. Ook stellen wij graag samen met de ouders en de kinderen hun leerdoelen op. Als ouder ken je je kind het beste. Daarnaast vinden wij het ook fijn als er opa's, oma's, ooms, tantes en andere bekenden betrokken willen zijn bij onze school. Zo vergroten we met elkaar, voor elkaar het draagvlak van de school.

 

Particuliere School
Omdat wij een particuliere school zijn krijgen wij geen financiële steun van de overheid. Alle kosten die wij hebben moeten we dus op een andere manier zien te dekken. Dit doen wij door middel van een ouderbijdrage en op basis van bijvoorbeeld giften en crowdfunding. De hoogte van de ouderbijdrage is op dit moment nog niet bekend. Het grote voordeel aan het zijn van een particuliere school is dat wij het onderwijs zelf in mogen vullen en daardoor dus veel vrijheid hebben en geen toetsen af hoeven nemen. 

 

Basisonderwijs
Op dit moment ligt onze focus alleen op het basisonderwijs. Wij onderzoeken of en wanneer wij de mogelijkheid voor het voortgezet onderwijs kunnen aanbieden, dit willen wij wel graag en we hopen hier snel meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen.
 


Lidmaatschap

Word vriend van Wadwijs! Hiermee steun je ons financieel en houden wij je op de hoogte van alles rondom de school door middel van de nieuwsbrief. Ook ben je als lid welkom tijdens alle Wadwijze activiteiten. Ouders worden automatisch lid van Wadwijs en mogen hierbij zelf hun invulling geven aan welk abonnement zij kiezen.


Je kunt kiezen uit de volgende lidmaatschappen:

A. Aventurijn €10,- p/m

B. Barnsteen voor €25,- p/m

C. Calciet voor €50,- p/m

D. Dioptaas voor €75,- p/m

E. Eigen invulling van €.... p/m


Ben je geïnteresseerd om lid te worden van Wadwijs? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.  
 
Instagram